15. november sydde jeg kjøttrull. Dette er en tradisjon jeg har tatt med meg heimanav. Også gubben sitt barndomshjem laget kjøttrull. Men i motsetning til meg var ikke kjøttrull noe han måtte ha til jul. Jeg synes det er stas å ha hjemlaget pålegg på julebordet. Synes også at barn kan ha gått av å se at vi kan lage noe hjemme - at ikke alt må kjøpes.
Våre familier syr kjøttrull på ulike måter. Begge bruker siden av får.
Min familie syr sammen en lomme og legger lagvis strimler av kjøtt sammen med løk og krydder, Svigermor beinet ut en side, strødde på krydder, og rulle den sammen ,og så sy den sammen. Begge brukte salt, pepper og malt ingefær som krydder. Men mens vi tar å salte rullen i 3 uker i saltlake, saltet svigermor den kun i 1 uke. Det gjøre en smaksforskjell - vår smaker ikke ull.
Enda ligger kjøttrullene mine å godgjør seg i salt. Når de 3 ukene er gått skal de fryses ned. Tar en opp på bittelille julaften. Koker den på lillejulaften. Av kraften lager jeg Møljekaker - en familiær spesialoppskrift. Men den kommer ikke før til lillejulaften.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar